Kembridž, Masačusets, SAD - Ugledni američki univerzitet Massachusetts Institute of Technology (MIT) je objavio listu najpoznatijih ljudi u istoriji po pojedinačnim zemljama, a prema procjenama njihovih stručnjaka Gavrilo Princip je najpoznatiji Bosanac i Hercegovac.

Jedan od osnivača Republike Srpske i osnivač Istočnog Sarajeva Dragan Đokanović je na sedamnaestom mjestu, od ukupno 28 rangiranih Bosanaca i Hercegovaca.

"Da bismo proslavili globalno kulturno naslijeđe prikupljamo, analiziramo i prikazujemo podatke koji nam mogu pomoći u razumijevanju procesa globalnog kulturalnog razvitka", rekao je voditelj projekta Cesar Hidalgo.

Kako bi napravili liste, tim stručnjaka je u obzir uzeo osobe čija se imena nalaze na Wikipediji i to na barem 25 različitih jezika. Kako bi dešifrovali gdje se na popisu nalaze slavni, stručnjaci su pokušavali dati odgovor na samo jedno pitanje: Je li ta slavna osoba ostavila trajni otisak u svijetu? 

Na spisku se našlo 28 Bosanaca i Hercegovaca. Na prvom mjestu je Gavrilo Princip, a naš sugrađanin Dragan Đokanović na sedamnaestom.

 

 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com