Kembridž, Masačusets, SAD - Ugledni američki univerzitet Massachusetts Institute of Technology (MIT) je objavio listu najpoznatijih ljudi u istoriji po pojedinačnim zemljama, a prema procjenama njihovih stručnjaka Gavrilo Princip je najpoznatiji Bosanac i Hercegovac.

Jedan od osnivača Republike Srpske i osnivač Istočnog Sarajeva Dragan Đokanović je na sedamnaestom mjestu, od ukupno 28 rangiranih Bosanaca i Hercegovaca.

"Da bismo proslavili globalno kulturno naslijeđe prikupljamo, analiziramo i prikazujemo podatke koji nam mogu pomoći u razumijevanju procesa globalnog kulturalnog razvitka", rekao je voditelj projekta Cesar Hidalgo.

Kako bi napravili liste, tim stručnjaka je u obzir uzeo osobe čija se imena nalaze na Wikipediji i to na barem 25 različitih jezika. Kako bi dešifrovali gdje se na popisu nalaze slavni, stručnjaci su pokušavali dati odgovor na samo jedno pitanje: Je li ta slavna osoba ostavila trajni otisak u svijetu? 

Na spisku se našlo 28 Bosanaca i Hercegovaca. Na prvom mjestu je Gavrilo Princip, a naš sugrađanin Dragan Đokanović na sedamnaestom.

Opširnije: GAVRILO PRINCIP PRVI, DRAGAN ĐOKANOVIĆ SEDAMNAESTI

  Ratno predsjedništvo Srpske Republike Bosne i Hercegovine pokušalo je, prije mog dolaska na Pale, Odlukom o formiranju Ratnih predjedništava po opštinama da uspostavi organizacionu strukturu vlasti od opština ka predsjedništvu. U periodu od aprila do juna 1992. godine opštinama su upravljali Krizni štabovi koji su formirani odlukama SDS-ovih organa, a na tzv. republičkom nivou vrhovni organ bio je Savjet za nacionalnu bezbjednost koga je formirala Skupština srpskog naroda, na Palama, krajem marta 1992. godine.

Karadžić mi se požalio da Odluka o formiranju ratnih predsjedništava nikako da zaživi i da on ima velikih problema sa uspostavljanjem komunikacija sa Kriznim štabovima po opštinama.

- Krizni štabovi neće se sami ukinuti. Najviše što ste, ovom Odlukom, mogli postići je da krizni štabovi promjene ime u ratna predsjedništva. Time se skoro ništa ne dobija. Kako god da se zovu opet su to iste grupe ljudi, koje su zaposjele vlast u svojim opštinama, sa manje ili više želje za saradnjom sa republičkim predsjedništvom. Predlažem da uradimo slijedeće: odredićemo ljude koji će sa ovlašćenjima Predsedništva, otići u opštine, tamo formirati grupe koje će, takođe, dobiti ovlašćenja Predsjedništva ali za opštinski nivo, a njihov glavni zadatak biće organizovanje konstituirajućih opštinskih skupština od odbornika koji su izabrani, na izborima, 1990. godine. To je i logično jer na republičkom nivou imamo poslanike izabrane te iste godine. Opštinske skupštine izabraće opštinske vlade /izvršne odbore/ i svi će, u skladu sa Ustavom, obavljati svoje poslove.Proučio sam tekst spomenute odluke i vidio gdje su problemi:

Mogu, prvi, krenuti u jedan broj opština, da obavim poslove formiranja tih opštinskih tijela... - iznio sam Karadžiću svoje viđenje rješenja problema.

Opširnije: STVARANJE   DRŽAVE  NA TERENU

 Sarajevski Hotel „Holiday inn“ nalazi se stotinak metara daleko od zgrade Vlade Bosne i Hercegovine. Ovaj lijepi hotel grad je dobio uoči zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Šest godina kasnije, od početka višestranačja u Bosni i Hercegovini, „Holiday inn“ postaje popularno mjesto za održavanje političkih skupova. S ukusom uređena kongresna dvorana dočekivala je i Srbe i Muslimane i Hrvate.

Poslije izbora i konstituisanja republičke i gradske vlasti „Holiday inn“ uglavnom posjećuju Srbi. U njemu se dočekuje pravoslavna nova godina, organizuje svetosavski bal, potom kongres srpskih intelektualaca, a održavaju se i sjednice Savjeta Srpske demokratske stranke. U jednom trenutku u ovaj hotel se uselio i Radovan Karadžić sa svojom „svitom“.

Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine Skupština srpskog naroda usvojila je 9. januara 1992. , takođe, u Hotelu „Holiday inn“.

Učesnik sam tog skupštinskog zasijedanja i sa njega sam pokušao građanima Bosne i Hercegovine objasniti da je Memorandum o suverenosti BiH, koji su izglasali muslimanski i hrvatski poslanici kao i dva srpska poslanika Tatjana Ljujić Mijatović i Miro Lazović, usvojen na skupštinskom skupu organizovanom na nelegalan način…

Opširnije: PROGLAŠENA REPUBLIKA SRPSKOG NARODA

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com