Никољдан је празник Српске православне цркве који се слави 19. децембра по грегоријанском календару (тј. 6. децембра по јулијанском календару) и посвјећен је Светом Николи, епископу Мире Ликијске.

Празник Никољдан је у црквеном календару уписан црвеним словима као: Свети Николај, архиепископ мирликијски Чудотворац - Никољдан. Празник светог Николе је један од највећих храмовних и породичних празника у српском народу, а сам светац је заштитник морепловаца, трговаца, стрелаца, дјеце и студената.

Хришћани вјерују да је Свети Никола чудотворац и да се многа чуда дешавају од његових чудотворних моштију из којих непрестано избија свето миро, којим се лијече болесници. Овај свјетитељ је спашавао насукане и изгубљене бродове, па се сматра заштитником морепловаца. Због тога га морепловци често позивају при опасним ситуацијама или бродоломима. На овај датум су све лађе, гдје год се налазе, бацале своја сидра и до сутрадан мировале, одајући славу овом свјетитељу. Данас се уочи празника често заустављају лађе док се морнари помоле светитељу и онда настављају пут. Својим чудесним моћима свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи. Уз помоћ његове молитве слијепима се враћа вид, хроми проходају, а глувима се враћа чуло слуха.

Празнује се као дјечји празник у већини земаља Европе, нарочито у Немачкој, Холандији и Белгији. Заштитник је града Амстердама и државе Русије.

Свети Никола је заштитник морепловаца, рибара, бродова и пловидбе. Такође је заштитник многих градова и лука (посебно у Грчкој и Италији). У грчком фолклору Свети Никола се описује као „господар мора“. У модерној Грчкој и Србији он је један од најпоштованијих светитеља. Такође он је заштитник државе Грчке.

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com