Свети Стефан (назван Првомученик) је био архиђакон првобитне Јерусалимске цркве и сродник апостола Павла.

Стефан је био први од седам ђакона, које су свети апостоли рукоположили и поставили на службу око помагања сиромашних у Јерусалиму. Зато је назван архиђаконом. Био је Јеврејин који је живио у грчким областима Римског царства.

Православна црква, другог дана по Божићу, молитвено се сјећа Светог првомученика - архиђакона Стефана.

Стефан је био Јеврејин, и то припадник оног дијела јеврејског народа који су живјели у грчким областима и говорили грчким језиком. Био је у сродству са апостолом Павлом, који у вријеме Стефановог мучеништва још увијек није спознао истину Христовог учења.

Страдање светог Стефана збило се годину дана послије силаска Духа Светога на апостоле, односно исте године када се Исус Христос вазнео на небо. Свети Стефан је први хришћанин који је страдао за Господа и зато се назива Првомучеником. Његово мучеништво потресно је описано је на страницама Светог писма Новог завета.

Како каже библијско свједочанство, Свети архиђакон Стефан био је, као и дванаест великих апостола, надахнут силом Духа Светога. Чинио је многа чудеса, помагао људима и сва та његова добра дијела помињу се у Светом писму Новог завета. У тој првој години по страдању и Вазнесењу Христовом, Свети Стефан је огромном снагом своје вјере, својих ријечи и дјела подсећајући на ријечи закона и пророка Старог завета, доказивао Јеврејима, својим сународницима, да су они заиста убили Месију, очекиваног толико вијекова. Због тога је међу својим ближњима имао много непријатеља, али их је увек побјеђивао своји јасним и истинитим ријечима. Како нису могли другачије спријечити његово проповједање, прибјегли су, уз помоћ лажних свједока, клевети да је хулио на Бога и Мојсија, баш као што се збило и са Исусом Христом. Тако су народне духовне стрјешине против Светог Стефана побуниле народ. Као и Христа, Стефана су лажно оптужили и ухапсили. После хапшења, услиједило је суђење.

Opširnije: СВЕТИ ПРВОМУЧЕНИК И АРХИЂАКОН СТЕФАН

Игњатије Богоносац познат још и као Игњатије Антиохијски је хришћански светитељ. Био је трећи по реду патријарх Антиохијске цркве. Назван је Богоносцем зато што га је Исус Христос држао у рукама док је био дијете.

Игњатије Богоносац је био ученик Светог Јована Богослова, заједно са Поликарпом, епископом смирнским.

Одлуком светих апостола је постављен за епископа у Антиохији. Док је био епископ улагао је много труда и напора у проповједању побожности. Први је увео антифонски начин појања у цркви (појање за двије пјевнице тако да кад појање на једној страни престане на другој почиње). Према хришћанској традицији такав начин појања се открио Светом Игњатију међу анђелима на небесима.

Када је цар Трајан пролазио кроз Антиохију на походу против Персијанаца, дознао је за Игњатија, позвао га код себе и убеђивао да принесе жртву идолима, па ће му он дати звање сенатора. Пошто није прихватио царев предлог Игњатије је окован и послат у Рим, да буде бачен пред звијери. После дугог и тешког путовања из Азије преко Тракије, Македоније и Епира, Игњатије је стигао у Рим, где је бачен пред лавове. Лавови су га растргли и појели, оставивши само неколико већих костију и срце. Пред звери је бачен 107. године. Према хришћанској традицији верује се да се Игњатије Богоносац јављао више пута из раја и чинио чуда помажући све до данас свакоме ко га призива у помоћ.

Opširnije: СВЕТИ ИГЊАТИЈЕ БОГОНОСАЦ

Никољдан је празник Српске православне цркве који се слави 19. децембра по грегоријанском календару (тј. 6. децембра по јулијанском календару) и посвјећен је Светом Николи, епископу Мире Ликијске.

Празник Никољдан је у црквеном календару уписан црвеним словима као: Свети Николај, архиепископ мирликијски Чудотворац - Никољдан. Празник светог Николе је један од највећих храмовних и породичних празника у српском народу, а сам светац је заштитник морепловаца, трговаца, стрелаца, дјеце и студената.

Хришћани вјерују да је Свети Никола чудотворац и да се многа чуда дешавају од његових чудотворних моштију из којих непрестано избија свето миро, којим се лијече болесници. Овај свјетитељ је спашавао насукане и изгубљене бродове, па се сматра заштитником морепловаца. Због тога га морепловци често позивају при опасним ситуацијама или бродоломима. На овај датум су све лађе, гдје год се налазе, бацале своја сидра и до сутрадан мировале, одајући славу овом свјетитељу. Данас се уочи празника често заустављају лађе док се морнари помоле светитељу и онда настављају пут. Својим чудесним моћима свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи. Уз помоћ његове молитве слијепима се враћа вид, хроми проходају, а глувима се враћа чуло слуха.

Opširnije: Свети Никола - Никољдан

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com