Већина грађана Босне и Херцеговине имају прилично јака национална осјећања; и нема се ту пуно шта замјерити. Проблем настаје када грађани упадну у постављену замку (а она је већ двадесетак година ту) из које не виде ништа друго осим максималистичких циљева (вјешто наметнутих од политичких хохштаплера) своје националне групације.

Неостварење тог циља (за велики број грађана и политичара аматера) равно је животном краху, а све што им представља (или је представљало) препреку - почињу да мрзе и бјесомучно вербално нападају (у одређеним тренуцима и оружја би се латили).

Рекох да су (три националне) замке ту, пред грађанима или су грађани (Срби, Бошњаци и Хрвати) већ упали у њих.

Тешко се излази из вјешто постављених замки!

А може ли се уопште изаћи из њих?

Историјско наслијеђе, економска криза, недостатак разних знања и вјештина, скучени видици, мањак политичке памети - све то врши притисак на овдашње грађане и отежава им спас и излазак из опасних замки. Али, нема несавладивих препрека.

Рјешење може бити случајна (судбоносна) појава генерације паметних и добронамјерних политичара, који ће, новом реториком (и значајним дјелима) привући пажњу грађана; одагнати им страхове од губитка "националног интереса" и учврстити их у увјерењу да је економски, научни, културни, еколошки, спортски и наравно здравствени напредак управо то што им треба и за душу и за тијело. (8. децембар 2013.)

 

Email

Joomla izrada obrazaca by JoomlaShine

Za EU i NATO

SAVJETI PEDIJATRA (VIDEO)

  •  
  •  
JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com