Тренутна власт је посљедњи (на изборима) приказани снимак политичког профила већинског босанскохерцеговачког бирачког тијела. Већина бирачког тијела (то је опште правило) добије власт какву је и заслужила (односно изабрала).

 

Проблем је већи када се зна да та воља (таквог) бирачког тијела утиче на (свакодневни) квалитет живота (па чак и на бројна дугорочна питања) свих становника Босне и Херцеговине. А више од половине становника Босне и Херцеговине све то нијемо посматра. Не заборави да и они који ових дана протествују (а за које неки мисле да би могли бити вијесници нечег новог), у највећем проценту припадају бирачком тијелу које је и изабрало ове (због којих смо најсиромашнија држава у Европи).

Тешко да ово што имамо - од политичара и бирача - (по свим кантонима и ентитетима) може успоставити модел друштва у коме ће "на цијени бити морално и нормално". Политичари који владају (скоро да нас свакодневно у то увјеравају) нису ни заинтересовани за морално и нормално друштво, а већина бирача неће се одрећи оних мрвица које падају са столова (без обзира што је и то само уочи избора).

Потенцијална снага (за преокрет на боље) је у грађанима који формално припадају бирачком тијелу, а суштински то право и обавезу никада не користе. Потенцијална снага лежи и у оним грађанима који имају "дамар" за политику, али никако да преломе и да се укључе у политички живот. 

(23. јуни 2013)

 

Email

Joomla izrada obrazaca by JoomlaShine

Za EU i NATO

SAVJETI PEDIJATRA (VIDEO)

  •  
  •  
JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com