Становници Босне и Херцеговине ће једног дана (није тај дан ни тако далеко) да изађу на референдум и опредијеле се за чланство ове државе у ЕУ. Нема никаквих сумњи да је већинско расположење босанскохерцеговачких становника: БиХ у ЕУ. 

 

Данашња политичка ситуација (добрим дијелом је обојена украјинским ратом) сугерише на постојање и друге варијанте: БиХ изван ЕУ, а унутар руске интересне сфере. Ова варијанта (у овом тренутку), треба то крајње хладнокрвно констатовати, ближа је српској вољи.

Да ли ће будући референдум - За ЕУ - бити попут референдума из 1992., и да ли ће генерирати политичке (па чак и ратне) сукобе? Сваком ко разумије шта се (вијековима) "кува" у Босни и Херцеговини јасно је да ратна опција (завршетка босанскохерцеговачког ЕУ пута) није невјероватна опција. У много чему се посљедња дионица босанскохерцеговачког ЕУ пута поклапа са ЕУ путем Србије. Наиме, политички миље у Србији се врло јасно поларизује и дијели на проевропску Србију и проруску Србију.

Мислим да је из тих разлога и Војислав Шешељ на слободи. ЕУ је потребна јасна ситуација са Србијом. Или је Србија, са Вучићем и његовом екипом, будућа чланица ЕУ или је Србија, са Шешељом и свим другим политичким субјектима (који ће се у наредном периоду груписати), држава унутар руске интересне сфере. Никада до сада (кроз цијелу историју) нису Срби били на таквој чистини, на таквом екрану. Све ће бити видљиво: и ко је за сарадњу и заједнички живот са европским државама и, наравно, које за дијељење будућности и судбине са Русијом. А оно што ће се дешавати на политичкој сцени Србије рефлектоваће се (у пуном капацитету) на политичку сцену БиХ (нарочито на политичку сцену Републике Српске). Нико озбиљан (у Републици Српској) не смије да заборави (а поготово да превиди) најважније тренутке њеног настајања и верификације. Да будем још прецизнији: Нико паметан у Републици Српској не би смио да помијеша осјећања и интересе; да прихвати мит умјесто апсолутне истине да је Република Српска резултат воље западних сила, и то након убјеђивања да ће Срби (из БиХ, односно РС) (када се ослободе нападача који су кидисали на њихове мозгове) бити лојални становници ЕУ. (30.11.2014.)

 

Email

Joomla izrada obrazaca by JoomlaShine

Za EU i NATO

SAVJETI PEDIJATRA (VIDEO)

  •  
  •  
JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com